Mi is az a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás egy víztelenítési eljárás, amely gyümölcsök, zöldségek hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani.

Első lépésben a kiválogatott, megtisztított gyümölcsöket hirtelen alacsony hőfokra lehűtik, így ennek köszönhetően nem alakulnak ki szerkezetet roncsoló, nagy jégkristályok.

A lehűtött gyümölcsöket egy speciális, nagy nyomású kamrában kezelik tovább, aminek köszönhetően az apró jégkristályok a párolgás során nem folyékony, hanem közvetlenül gáz halmazállapotúvá alakulnak (szublimálás), és a szárítási folyamat alatt a sejtszerkezet roncsolása nélkül távoznak a gyümölcsből.

Az eljárásnak köszönhetően a gyümölcs megőrzi természetes színét, formáját, tápanyag- és vitamintartalmát.

A vízelvonás következtében az ízélmény fokozottabb, hiszen a természetes nedvesség nem hígítja gyümölcshúst.

Alacsony nedvességtartalma miatt a mikroorganizmusok, penészek nem élnek meg rajta, a vízmentes közegben működő anyagot lebontó enzimek sem működnek, így minőségét hozzáadott tartósítószer nélkül is hosszan megőrzi.

Fagyasztva szárítás előnyei:

  • nem tartalmaz hozzáadott cukrot, adalékanyagot és ízfokozót,
  • hozzáadott tartósítószer nélkül hosszan megőrzi a minőségét,
  • 100% gyümölcstartalom,
  • kis sűrűségű (a vízelvonásnak köszönhetően könnyebb),
  • eredeti, természetes szín, forma és méret megtartása,
  • könnyen rehidratálható,
  • intenzív ízének köszönhetően kis mennyiségben alkalmas ízesítésre.