Mi az az aszalás?

A gyümölcsaszalás az egyik legősibb élelmiszertartósítási módszer, ennek a tartósítási eljárásnak a leggyakrabban alkalmazott módja a mesterséges konvektív szárítási mód. Az eljárás hagyományosan azon az elven alapul, hogy a légszárítás következtében a termékben található víz elpárolog, és a keletkezett vízgőz elszállításra kerül hőcsatornán keresztül. A víz a termék felületéről párolgással távozik el, és a párolgó víz utánpótlása a belső rétegekből diffúzióval történik. A belső részekből a felület felé diffundálódó víz mozgása során oldott anyagokat visz magával, megváltoztatva a sejtszerkezetet, és megváltoztatja az élelmiszer kolloid anyagainak hidrofil tulajdonságait.

Az aszalásra szánt gyümölcseink teljesen érettek, majd a kiválogatott, megtisztított, előkészített (kimagozott, darabolt, esetleg hámozott) gyümölcsöket helyezzük az aszaló berendezésbe. A berendezés segítségével az élelmiszer nedvességtartalmát 15% alá csökkentik, amivel az élelmiszer még élvezhető és fogyasztható marad, megőrizve a rost-és ásványi anyag jelentős részét.

Aszalványaink jelentős része cukor-, édesítőszer- és egyéb adalékmentes.